HET WASSENDE WATER

In oktober 1998 was er sprake van wateroverlast in noord en oost Nederland. In Dalfsen stond het water van de Vecht onder tegen de brug aan en bij De Stuw in Oudleusen waren een aantal woningen afgesneden van de buitenwereld.

Ook in het gebied rondom het Plankenloodsje was er sprake van wateroverlast. Tot ca.  1930 was het vrij normaal dat het gebied in de winter blank stond. Na de bouw van het gemaal Streukelerzijl en het gereedkomen van de Afsluitdijk was dat probleem opgelost. In de laatste oorlogswinter heeft het gebied nog een keer blank gestaan, omdat er geen brandstof meer was om het gemaal te laten draaien.

De oorzaak van de wateroverlast in oktober 1998 was de grote hoeveelheid regen die in Nederland en Duitsland was gevallen. Onder andere de Dedemsvaart stond tot de nok toe vol. Het gemaal Streukelerzijl kon het niet meer bijbenen, ook al vanwege de hoge waterstand op het Zwarte Water. Om de Dedemsvaart te ontlasten, was bij Streukelerzijl een sluisje open gezet, zodat het water o.a de Steenwetering instroomde, met gevolg dat de zaak blank kwam te staan. Hier is het nodige film- en fotomateriaal van gemaakt, waarvan hieronder het één en ander te zien is.. 

Kruising Steenwetering/A 28

 

De eilanden Koers en Reuvekamp. Gelukkig lag het kuilvoer bij huis.

 

Situatie rondom boerderij Klappe, Steenwetering: 

(met dank aan fam. Klappe)

 

Filmpjes wateroverlast