www.plankenloodsje.nl

Verhaal Arend van Oosten:

De ontsnapping aan de marechaussee.  

Arend van Oosten werkte begin jaren 30 als boerenknecht op boerderij de Holtbosch, waar nu Fransen woont, hoek Lichtmisweg/Steenwetering.   Die boerderij was in die tijd eigendom van baron Van Dedem. Er zat een pachtboer op.

Als boerenknecht moest hij koeien melken met de hand, en met paarden kunnen omgaan. En dat kon Arend wel, want hij was bij de Huzaren Van Boreel geweest, zie foto:

Op een dag kwamen er 2 marechaussees van de kazerne aan de Lichtmis op bezoek. Ze hadden een heel lang gesprek met de boer. Ondertussen ging Arend gewoon door met zijn werk op de boerderij, maar hij zag wel dat er veel belangstelling voor zijn persoon was, omdat ze regelmatig in zijn richting keken en dat wekte argwaan bij Arend.

 

Uiteindelijk was het gesprek ten einde en de marechaussees gingen weer weg.

De boer ging weer aan zijn werk, maar sprak niet met Arend over de ontmoeting met marechaussees. Arend was nog laat aan het werk op de boerderij. Het melken vergde veel tijd, want dat moest nog allemaal met de hand gebeuren. Laat in de avond was hij klaar met zijn werk. Het was al donker geworden want het was winter. Arend ging naar huis, naar zijn ouders en broers en zussen.

Om naar huis te kunnen gaan moest hij de Steenwetering en het Lichtmiskanaal oversteken. Deze keer ging hij met het roeibootje, want zijn ontsnappings- en jagersgevoel ging werken. Hij vertrouwde dat geval met die marechaussees niet helemaal. Thuisgekomen vertelde hij het verhaal aan zijn familie.  

De volgende morgen stond hij vroeg op om weer aan het werk te gaan bij de boer en hij begon met koeien melken. Hij was net aan het werk, toen de boerin kwam met het bericht dat de boer ziek was en dat Arend vandaag het werk alleen moest doen.

De ontknoping van het verhaal:

Later komt de dienstmeid even langs, en Arend vraagt haar of de boer ziek is en wat er aan de hand is. “Ja”, zegt ze, “De boer heeft zijn hele hoofd in het verband zitten en hij heeft blauwe plekken over zijn hele lichaam”. Arend vroeg of hij soms gevallen was. “Nee” zei ze, “Hij moest gisteravond de melkbussen aan de weg zetten in het donker en toen sprongen er plotseling twee marechaussees onder brug vandaan en die hebben hem in elkaar geslagen”.  “Hoe kan dat dan?” zei Arend. De dienstmeid zei: “Ze dachten dat Arend van Oosten er aan kwam met de melkbussen.”

Er waren klachten binnen gekomen bij de marechaussee dat er in de Holtbossen achter de boerderij gestroopt werd op hazen en fazanten en de baron had opdracht geven om die van Oosten te pakken voor stroperij.

Maar nu hadden ze verkeerde te pakken en de boer had zichzelf verraden bij de Marechaussee.  

Later is op ziekenbezoek gegaan bij de boer en heeft hem de waarheid gezegd met het spreekwoord: 

"Boontje komt om zijn loontje."  

Piet van Oosten

(zoon van Arend)