www.plankenloodsje.nl

 

De Schooljaren van Cor Klappe:

 

In april 1940 ging ik voor het eerst naar school. Voor mij was dat vanaf het einde van de Steenwetering 5 km lopen, en dat 5 dagen in de week. 

Aan het begin van de Steenwetering waren we dan uiteindelijk met een heel koppeltje.

Om 8.00 gingen we van huis en dan waren we ruim voor 9.00 op school.

In mei 1940 brak de oorlog uit en is de duiker van de Steenwetering onder de Rijksstraatweg door opgeblazen.

Ik kan mij herinneren dat we toen een paar dagen niet naar school zijn geweest, omdat het te gevaarlijk was langs de weg.

Op de terugweg van school naar huis waren we altijd langer onderweg, want dan gebeurde er onderweg altijd wel wat: ruzie maken of Kalmoeswortel trekken voor een proppenschieter, die we maakten van vlierhout.

In het speelkwartier of in de middagpauze zaten we vaak aan de achterkant of zijkant van de school in de zon. Met een brandglas brandden we dan figuurtjes op een plank of op een stuk Mica, wat zo lekker stonk. In de zomer maakten wij in de hoek van de speelplaats ook wel eens een hut door proppen gras tussen het gaas te steken.

Knikkeren deden wij ook, vooral in het voorjaar. Met slofknikkers probeerden wij dan glazen knikkers te verdienen.

Na Dolle Dinsdag (5 september 1944) gingen wij niet meer naar school, omdat dit niet meer veilig was. Wij hadden zo af en toe les bij Koers in de voorkamer. Daar kwam meester Staal ons les geven met een klein clubje, maar dat ging ook al gauw over omdat het voor de meester niet meer vertrouwd was.

Na de oorlog gingen we met de fiets naar school. Soms, als het goed gevroren had, ook wel op de schaats, maar dat kwam maar sporadisch voor.

Langs de Rijksstraatweg liep ook nog de tram, die witte rook en stoom uitblies.

Bij het uitgaan van de school moesten wij altijd eerst wachten tot de juffrouw of meester bij de weg stond, eerder mochten wij het hek niet uit.

In april 1947 zat mijn schooltijd er op. Daarna ben ik naar de Lagere Landbouwschool in Rouveen gegaan.

 

C. Klappe, zomer 2010.