www.plankenloodsje.nl

Oorlogsverhaal Hendrik en Albert Binnendijk:

 

1: Onderduiker

De familie Binnendijk woonde aan de Dalfserweg (nu Hessenweg) net voor het spoor.
Van juni 1943 tot juli 1944 hadden ze een onderduiker in huis. Die onderduik eindigde met het volgende voorval:
Met 4 man (vader Helms, Albert en Hendrik en de onderduiker) waren ze op het land bezig eiken bomen te kloven voor rikkepalen. Op dat moment kwamen er 4 groenen (Grüne Polizei) aan op de fiets. De onderduiker vloog de rogge in.
De Groenen kwamen om het huis heen het land op en vroegen: er stond 4 man, 2 groten en 2 kleinen, waar is die ene grote? Vervolgens omsingelden ze het roggeveld en schoten ze door de rogge. De onderduiker was op dat moment al bij de buren.
Hierna volgde er een huiszoeking, waarbij de slaapplaats van de onderduiker werd ontdekt bovenop hilde (stal) Vader Binnendijk moest op fiets mee naar Zwolle. Hij werd daar ondervraagd en heeft 1 nacht vastgezeten.
De volgende morgen zou hij naar Amersfoort, zijn fiets moest hij meenemen. Buiten gekomen kreeg hij een wenk: Wegwezen jij, en hij was weer vrij.
De onderduiker is later naar de Noordoostpolder gegaan. Na de oorlog is er nog jarenlang contact met hem geweest.

 

2: Beschietingen spoor:

Treinen waren in de oorlog nogal eens het doelwit van Geallieerde beschietingen. En als je dan bij het spoor woonde was dat best gevaarlijk. Hendrik herinnert zich dat er op een nacht dichtbij een trein stilstond en dat deze door lichtkogels in het licht werd gezet. De hele omgeving was dan meteen verlicht.
De aanvallers noemde men "Vrolijke Frans". De trein werd van opzij aangevallen en de kogels vlogen net over het dak van het huis. Op dat moment was er ook een trekker/etenhaler uit De Bilt bij hun om te overnachten. Deze man werkte bij het KNMI.
Er werden vaak bommen gegooid op het spoor en de spoorwegovergang. Hierdoor ontstonden er veel bomkraters en kwam er veel zand op het dak. Bij een beschieting is het paard van de fam. Binnendijk een keer een punt van zijn oor kwijtgeraakt. Verder zijn er gelukkig nooit slachtoffers gevallen.
Aan het eind oorlog was er een trein ontspoord bij een bruggetje wat opgeblazen was (vanuit De Horst?) De jongens van Binnendijk gingen er met een lorrie naar toe om er spullen uit te halen.
Net voor de bevrijding werd het paard en een wagen meegenomen door vluchtende Duitsers. Later zijn paard en wagen bij Steenwijk weer teruggevonden.

Met dank aan Hendrik Binnendijk, okt. 2009.

                                                                     

Voor reacties/aanvullingen: plankenloodsje@outlook.com