www.plankenloodsje.nl

De herinneringen van Marry Bekedam aan haar schooltijd op 't Plankenloodsje in de eerste helft van de jaren 70:

 

Ik probeer mijn gedachten een tijd terug te laten gaan naar mijn schooltijd. Er komen allemaal herinneringen naar boven, maar hoe ga je ze een beetje in chronologische volgorde opschrijven? Gewoon beginnen dus..

Ik ben geboren in 1961, en uit verhalen of herinnering, dat weet ik niet meer, kon ik niet wachten tot ik ook eindelijk naar het Plankenloodsje mocht. Ik stond aan de weg te kijken als de kinderen uit de buurt langs kwamen fietsen. Joke, Gerda, Nieske,  ik wilde zo graag mee. Een kleuterschooltje was er niet bij ons, moest dus echt wachten tot ik 6 jaar was. En ja hoor toen begon het echte leven….de schooltijd….

 

Juffrouw Tuininga:

Bij juffrouw Tuininga in de klas. Allerlei vage beelden komen nu naar boven: Dafje, stok, lessenaar, strandstoel die in de pauze uitgeklapt werd zodat ze kon rusten, bekers melk/chocolademelk die we voor de kachel zetten om warm te maken, stemvorkje: "Noeoeoe", letterdozen, kolenhok,

 

Handwerkjuf mevrouw van Rijssen:

Ooh wat een drama was dat voor mij, één en al onhandigheid, het broddellapje wat gebreid moest worden, en ik weet nog dat iedereen een soort hesje voor zichzelf mocht haken, alleen omdat ik zo'n knoeipot was moest ik iets voor een pop gaan maken, wat een jankpartij zeg….. hoe diep kan je een kind kwetsen?? Heb haar later nog wel eens ontmoet, gewoon een aardige vrouw, maar in mijn schooltijd vond ik haar vreselijk, lag vermoedelijk meer aan mij maar toch…en we noemden haar de Breibeer!

 

Meester de Jong:

Psalmversje op maandagochtend, iedere week vergat ik het te leren en dan op het laatste moment in de klas gauw op het bord kijken en dan heel snel uit mijn hoofd leren (tijdens het ochtendgebed stiekem kijken….oei…) Dat ik altijd een 10 had mag een wonder zijn…. Ik dreunde het dan heel snel op al kijkend naar de schone was van mevrouw de Jong. Meester de Jong die altijd naar sigaretten rook, ja toen mocht er nog gewoon in de klas gerookt worden….haast niet meer voor te stellen.

 

Speelkwartier:

Ja wat deden we allemaal in het speelkwartier? Het eerste spelletje dat ik me herinner is in een lange kring om de boom op het plein, en dan zongen we : De boom word hoe langer hoe dikker, Knikkeren, Landpikkertje, Een twee drie vier vijf zes zeven wie zal ik een kusje geven?...Ja hoor Albert Pelleboer koos altijd mij, volgens mij keek hij stiekem??? Haha… En toen we "groter" waren met de meiden eindeloos rondjes om de school lopen en maar kletsen en kletsen…Huisje spelen in de bosjes….Zakdoekje leggen….

Volgende keer weer meer Lieve groeten, Marry Bekedam