www.plankenloodsje.nl

 aanvulling 13-07-2012

Het ECHTE Plankenloodsje; Schilder:

Het echte Plankenloodsje (fam. Schilder) op de hoek Kranenburgweg (Rijksweg) met de Nieuwleusenerdijk. Het was o.a. een halteplaats van de stoomtram. Er werd hier tevens vee op en af geladen voor de markt in Zwolle. Verder was het tot ca. 1930 een café en waarschijnlijk heel vroeger halteplaats voor de postkoets richting Meppel. Via de deur in de schuur links gingen de paarden naar binnen. Aan de andere kant zat net zo'n deur en daar gingen ze weer naar buiten. Ook heeft er een tijd een bakkerij gezeten van Jans 'de bakker' Barneveld. Op de deur werden allerlei aankondigingen van aangeplakt, zoals paardenmarkten.

In de voormalige gelagkamer heeft nog een tijd de fam. Lok gewoond.

De tram liep tussen de weg en het huis (op foto fietspad). 

Dit gebouw leek veel op boerderij het Grashekke, die een paar km verderop richting Nieuwleusen stond. (foto volgt nog, wordt even zoeken) 

Let op de klinkers op de voorgrond; de Nieuwleusenerdijk was dus toen nog echt straatweg. Ook wel Nieuwleusenerstraatweg of Straatweg Westzijde genoemd. Tegenwoordig in de gemeente Dalfsen het Westeinde.

Het gebouw is eind jaren 60 afgebroken bij de aanleg van de A-28, om een betere aansluiting te maken van de Nieuwleusenerdijk op de Kranenburgweg. Tegenwoordig is deze situatie weer totaal anders geworden door de Hessenpoort.

Boerderij 't Plankenloodsje al in verval, net voor de afbraak eind jaren 60. Links is goed te zien dat het fietspad een bochtje om het gebouw maakte.

 

(met dank aan Mini Buit en Gerrit en Fem Pierik)

terug naar kaart