www.plankenloodsje.nl

(update 11-1-2013)

De Oude Vechtbrug

Oude Vechtbrug noordzijde. In het huis aan de overkant woonde fam. Bongers. De man rechts is rijksopzichter Strijker.

Dus niet de brug die men nu "Oude" Vechtbrug noemt, maar deze lag nog iets meer richting Dalfsen, nabij de boerderij met het rode dak aan de dijk aan de kant van Berkum.

De eerste brug op die plek werd al rond 1450 gebouwd door de monniken van het Agnietenklooster. Tot midden jaren 30 was het de enige verbinding over de Vecht van noord naar zuid. Rond die tijd werd de nu zogenaamde "Oude" Vechtbrug gebouwd.

Ook de tram van de DSM/EDS (Dedemsvaartsche Stoomtram Maatschappij) reed over deze brug, op de foto's zijn de rails duidelijk zichtbaar.

Oude Vechtbrug zuidzijde. Op de foto waarschijnlijk Freek Jan Bongers met vrouw en kind (wie het weet mag het zeggen)

Deze hele Oude Vechtbrug is eind jaren 60 gesloopt, na de bouw van de nieuwste Vechtbrug (A-28). Jammer, zou nu een mooi fietsbruggetje geweest zijn.

 IJsgang op de Vecht, winter 1963

 

 reactie Piet van Oosten:

Ik zag de foto van de oude brug over de Vecht. Dat doet mij terug denken aan de oude tijden dat ik als jongen over de brug ging achter op de fiets van mijn vader. Ik weet nog dat tram daar over kwam rijden Die maakte een hoop lawaai en stank want de tram werd met kolen gestookt. De locomotief had de bijnaam "het fornuis op wielen".

Ik weet nog dat de locomotief in de sloot lag vlak voor de deur van mijn grootouders (Pieter en Berendiene) De locomotief was ontspoord. Er was daar een wissel, die men moest omzetten in verband met de tegemoet komende tram en daar ging iets mis.

 Meer reacties? Graag. mail ze naar: plankenloodsje@outlook.com

 

Bron: Blik op Berkum

met dank aan: Mini Buit en Gerrit en Fem Pierik