www.plankenloodsje.nl

Voormalige grasdrogerij:

Wim ten Klooster voor de oude grasdrogerij.

Velen zullen zich nog het gebouw herinneren wat schuin tegenover de school stond. Het stond altijd bekend als de grasdrogerij. In eerste instantie was het ook een grasdrogerij, gebouwd in begin jaren 40: 

Uit de krant van 19 oktober 1940.

Uit de krant van 2 juli 1941.

 

Het gras werd bij de boeren opgehaald met vrachtwagens en met een grijper (deur boven links) naar binnengehaald. Het rook altijd lekker als het gras gedroogd werd. Grasdrogerijen zijn er nog steeds. Er staat er bv. een in Ruinerwold.

Later, vanaf ca. 1955 zat er een fabriekje in dat vitamine-preparaten maakte voor het veevoer. Stimulan B-E en K vitaminen, zoals op de foto nog zichtbaar is. In eerste instantie was het een eenmansbedrijf. Later breidde dat langzamerhand uit. De producten werden met een vrachtwagen vervoerd naar vooral molenaars in Noord Brabant en Limburg, die het vermengden met het veevoer. In 1970 was de nieuwe fabriek klaar in de Marslanden, waar de nu nog steeds bekende PAVO brokken werden geperst. In 1988 werd het bedrijf, inclusief een deel van het personeel  overgenomen door UTD. 

Na aanleg van de A-28 werd het gebouw door Rijkswaterstaat vooral gebruikt voor opslag van (overtollige) materialen. Het is nog lang blijven staan nadat de school al afgebroken was. De reden daarvan zou zijn dat medewerkers van Rijkswaterstaat het gebruikten als caravanstalling. Ook stond er nog een poos een mooi draaiorgel in van een hobbyist, die soms in het weekend draaide om te oefenen.

(met dank aan Wim ten Klooster, die zijn carriėre bij Stimulan begonnen is.)

Aanvullingen en/of correcties welkom.