www.plankenloodsje.nl

Bakker Padberg (update 16-3-2025)

Luchtfoto jaren 50. In de achterdeur Johanna Padberg-Timmer, tegen de schuur de fiets met broodmand en geheel links nog een stukje huis van Evenboer. 

 

Klaas Padberg (1891-1959) en Johanna Padberg-Timmer (1892-1977) in 1959.

Klaas Padberg (broer van Sander Padberg, fietsenmaker) is in 1936 begonnen met de bakkerij/kruidenierszaak op hoek Steenwetering/Rijksstraatweg (nu Van Marle auto's) Daarvoor was hij bakker bij de patroonsbakkerij in Zwolle, meesterknecht bakker in Emmen en groenteman/kruidenier in Klazienaveen. Verder was hij drager bij een begrafenisondernemer. Ook werd hij, vanwege zijn postuur, nog wel eens gevraagd de veldwachter te assisteren. In het begin ging hij de klanten langs met de fiets met broodmand en/of bakfiets, later met paard en wagen. De klanten zaten in het gebied tussen de Dedemsvaart en Hessenweg en tussen de Vechtbrug en de Lichtmis/spoorlijn.

Bakker Klaas Padberg met fiets met broodmand 

 

 

Uit de krant van 17-2-1943

 

Advertentie uit blad Oranjevereniging Nieuwleusen 1945

Hennie, Jan en Evert Padberg, kinderen van Klaas padberg en Johanna Padberg-Timmer ca. 1936.

 

Johanna Padberg-Timmer met haar zussen voor de bakkerij, ca. 1963

 

De zaak is overgenomen door zoon Evert Padberg en zijn vrouw Hermina Padberg-Dekker. Van Evert was bekend dat hij schilderde. Als er kinderen van klanten gingen trouwen, dan kregen ze van hem een schilderij als cadeau.

Evert Padberg (1923-1979)

 

Kinderen Padberg en Evenboer. Rechts Miep Padberg-Dekker 

 

Kinderen Evenboer en Padberg in 1959. Van links naar rechts: Ria Padberg, Klaas Evenboer, Henk Evenboer, Hanny Padberg, Miepy Padberg en Ben Evenboer. Op de achtergrond de boerderij van Fransen.

(De Evenboertjes zijn de kinderen van Hendrik Evenboer en Henny Evenboer-Padberg)

 

Enkele herinneringen aan bakkerij Klaas Padberg.

Door Bertus Fransen

Mijn eerste herinneringen zijn uit de tweede wereldoorlog toen hij met een ventwagen de boer op ging om brood en kruidenierswaren uit venten, nadat er 'smorgens vroeg al brood was gebakken in de grote oven gestookt met takkenbossen. Op die warme oven kon je ook van alles drogen b.v. appels. De buurt maakt daar ook gebruik van. Om de beurt kon je wat appels brengen. Als de takkenbossen op waren haalde Padberg een hooiwagen in de buurt om nieuwe te halen, ik meen uit Rechteren achter Dalfsen.
Omdat Padberg onze overbuurman was moesten we soms al vroeg een brood halen, lekker vers zo uit de oven. Vaak bleven we er een poos kijken. Het was er altijd heerlijk warm en met wat geluk kreeg je dan ook nog een misvormd koekje.
Padberg had ook een transportfiets met een grote mand voorop, waar veel brood in kon. Er hingen dan ook nog karbiezen met waren aan het stuur, en daarmee balanceerde hij dan over smalle fietspaadjes en zanderige weggetjes. Vaak was hij nog laat onderweg en lagen de klanten soms al in bed. Geen nood, er stond dan wel een melkbus klaar waar de boodschappen in konden.
Padberg was een forse man maar vrouw Padberg was een kleine en vriendelijke vrouw die de winkel beheerde. Alles werd toen nog afgewogen. Als je wat kwam kopen werd het in bruine papieren zakjes gedaan. Snoepgoed zat in glazen potten. Meel, suiker zout enz kwam zo uit de zak.
Je kon er ook borstels en dat soort spullen kopen.

 

 

 Aanvullingen of reacties? Graag. mail ze naar: plankenloodsje@yahoo.com

 

met dank aan: Klaas Padberg Evenboer