www.plankenloodsje.nl

Sander Padberg, Kranenburgweg 58:

De fam. Padberg kwam halverwege de jaren 30 vanuit Klazienaveen naar deze streken. Klaas, Piet en Sander Padberg waren broers. Klaas begon een bakkerij/kruidenierswinkel op de hoek van de Rijksstraatweg/Steenwetering, Piet had een fietsenzaak in Rouveen. Sander was getrouwd met Griet van Oosten, zus van Jan van Oosten van het chauffeurscafé. Sander werkte eerst bij een fietsenfabriek in Zwolle en begon in de avonduren zelf met het repareren van fietsen. Later begon hij voor zichzelf met een fietsenzaak (schuurtje links achter). Direct na de oorlog, toen er weinig materiaal en onderdelen waren, maakte hij van onderdelen van 2 of 3 oude fietsen weer 1 goede fiets. "Moffelen" noemde hij dat. 

 Bert Evenboer: "Mijn eerste fiets was ook een gemoffelde, met een plakplaatje van 'Selecta' er op. De verhoudingen van de gebruikte onderdelen (wielen, stuur en zadel) klopten niet geheel. Het was duidelijk een samengeraapt zootje. Mijn vader had die fiets met een brandstoffenvrachtwagen laten ophalen."

 Onderdelen die niet meer te gebruiken waren, gooide hij in het Lichtmiskanaal, aan de andere kant van de weg. (liggen er vast nog) Roelof Stolte viste ze daar dan weer uit, om daar zelf fietsen van te repareren en in elkaar te zetten. Sander Padberg is in 1958 overleden.

Op de achtergrond is de eendenkooi nog zichtbaar. Zo te zien aan de auto's zijn deze foto's van ongeveer midden jaren 60.

Het huis is is gebouwd ca. 1910 en eind jaren 60 afgebroken voor de verbreding van de A-28 en de aanleg van de parallelweg, nu Hermelenweg. Het stond ongeveer daar waar de afrit van parkeerplaats De Markte afbuigt van de A-28, daar waar het bos van de Steenweteringsplas begint. Voor Sander Padberg woonde er Hendrik Evenboer. 

 

Gerrit Pierik heeft deze Gazelle fiets omstreeks 1950 nieuw gekocht van Sander Padberg.

Sander Padberg

(met dank aan: Ben Evenboer, Bert Evenboer, Bertus Fransen, Willem Stolte, Albert Buiter, Minie Buit, en Gerrit en Fem Pierik voor de info)

Voor aanvullingen of correcties: plankenloodsje@outlook.com (wie staan er op de foto's?)

Wie heeft er meer info/foto's van bakkerij Padberg? En/of van Lohuis? (kwam vaak bij Sander?)

terug naar kaart