www.plankenloodsje.nl

 

De ophaalbrugbrug Steenwetering/Lichtmiskanaal

Ophaalbrug ter plaatse van de Steenwetering. Op de achtergrond boerderij "De Holtbosch" (fam. Fransen). 

De ophaalbrugbrug over het Lichtmiskanaal.

Door de jaren heen had de ophaalbrug een belangrijke functie in het leven van de bewoners rondom. In het begin van mijn herinnering kwam er heel soms nog een schip door, geladen met turf, compost of stro.

In oorlogstijd werd de brug door omwonenden soms op gedraaid om te voorkomen dat ongewenste personen of de Duitsers te snel in de buurt kwamen. Men kon dan eerst nog weg komen als dat nodig was. De brug is ook altijd een ontmoetingsplek geweest voor de omwonenden. Daar werden de nieuwtjes verteld of gewoon een praatje gemaakt. Bijvoorbeeld op zondag na de kerk kwam de jeugd hier bijeen om na te praten. Op oudejaarsavond werden nog wel eens wat spullen bij elkaar gesleept. Dan belandde er ook nog wel eens een fiets boven in de balans. Als er gezwommen werd dook men van de brug. Als er geschaatst kon worden was de brug ook een ontmoetingsplek.

Helaas moest de brug gesloopt worden voor aanleg van de A 28 en is de brug een herinnering, nostalgie, geworden. Nu je wat ouder wordt komen de beelden van toen nog wel eens boven en denk je er met enige weemoed aan terug.

Bertus Fransen, december 2007.

Sloop van de ophaalbrug in de jaren 60

 


Dezelfde plek als de eerste foto, maar dan in februari 2007.